معرفی اسیدها
اسیدها که امروزه یکی از پر استفاده ترین سیالات صنعتی میباشد که در حین واکنش های شیمیایی، باعث از دست دادن پروتون و نوترون و یا دریافت الکتروم میشود.
اسیدها را بر اساس ویژگی ها مختلفی مانند انحلال پذیری در آب و … دسته بندی میکنند و بر اساس نوع آنها رفتاری که باید با آنها داشت ( موادی که نباید باهاشون تماس داشته باشند، میزان خطر برای نیروهای انسانی و … ) را مشخص میکنند ؛ به همین دلیل مهم است که صنعتکارانی که با این نوع سیال سروکار دارند ؛ انواع آن را شناخته و موارد ایمنی را رعایت کنند.
همین اهمیت شناخت اسیدها باعث شده است که بیشتر افراد در تلاش باشند بتوانند این سیالات را شناخته و به درستی از آنها استفاده نمایند، همچنین مشتریان گرامی برای اطلاعات قبل از خرید پمپ ضد اسید میتوانند از این اطلاعات استفاده نمایند. برای کمک به این عمل در ادامه ویژگی های مهمی که در دسته بندی اسیدها مورد توجه هستند را به صورت خلاصه توضیح داده ایم:
ویژگی های تاثیر گذار بر روی قدرت اسیدها
- شعاع اتمی
به زبان ساده میتوان گفت شعاع اتمی به معنی فاصله ی مرکز هسته تا بیرونی ترین لایه الکترون عنصر میباشد ، هر چه این ویژگی بیشتر شود، مقدار اسیدیته سیال نیز افزایش پیدا میکند.
- الکترونگاتیو
الکترونگاتیو به معنای تمایل ماده به دریافت الکترون میباشد ، که هر چقدر میزان این تمایل بیشتر باشد سیال واکنش پذیرتر است و باید از تماس آنها با برخی فلزات خاص جلوگیری کنید.همچنین با افزایش این ویژگی ، مقداری اسیدی بودن ( خوردگی ماده های مجاور ) نیز بیشتر میشود.
- بار الکتریکی
میزان بار الکتریکی یک اسید بر روی میزان اسیدیته ی آن نقش زیادی دارد، به گونه ای که اگر این ویژگی در اسید زیاد باشد احتمال آسیب دیدن فلزات نزدیک اسید بسیار بالا است.
- تعادل
در اسیدهای قوی ، مقدار ویژگی تعادل زیاد میباشد.
- حلال بودن
یکی از مهمترین موارد استفاده از اسیدها، در نقش حلال میباشد؛ این ویژگی هم میتواند مزیت به حساب بیاید و هم عیب. زیرا در صورتی که مقدار آن زیاد باشد کار خود را به سرعت انجام میدهد ولی در مقابل در مدت زمان کوتاهی میتواند به وسایل مجاور آسیب رسانده و آنها را از بین ببرد.
معروفترین اسیدهای صنعتی و قدرت آنها
حالا که مهمترین ویژگی های اسیدها را توضیح داده ایم، در ادامه مهمترین و پر استفاده ترین اسیدهای صنعتی را نام میبریم.
- اسیدهای ضعیف
این نوع از اسیدها کاملا در آب یونیزه نمی شوند، همچنین این دسته نسبت به اسیدهای قوی تنوع بیشتری دارند و به مراتب در زمینه های مختلفی نیز مورد استفاده قرار میگیرند؛ مقدار pH در این نوع از اسیدها بین 3 تا 5 متغیر میباشد به همین دلیل در زمان تماس کاغذ تورنسل با اسیدهای صعیف به رنگ قرمز درمی آید.
این نوع در زمانی که با فلزهای قلیایی تماس داشته باشد ، واکنش نشان داده و املاح تولید میکند.
این اسیدها بیشتر به صورت تعادل دیده میشود. اسیدهای آلی نیز از این دسته اسیدها به حساب می آید.
مهمترین اسیدهای ضعیف:
- اسید فسفریک
- اسید سیتریک
- اسید اسکوربیک
- استئاریک اسید
- استیک اسید
اسیدهای قوی
این نوع از اسیدها کاملا در آب یونیزه شده و پروتون های خود را به حلال میدهد.
مقدار pH در این نوع از اسیدها بین 1 تا 3 متغیر میباشد به همین دلیل در زمان تماس کاغذ تورنسل با اسیدهای صعیف به رنگ نارنجی درمی آید.
در زمان استفاده از این نوع اسیدها به دلیل واکنش پذیرتر بود آن باید موارد ایمنی را به درستی رعایت کنید و از تماس آنها با فلزات و مواد هایی که امکان ایجاد واکنش شیمیایی وجود دارد جلوگیری کنید.
مهمترین اسیدهای قوی :
- هیدروکلریک اسید
- سولفوریک اسید
- نیتریک اسید
- پرکلریک اسید
بدون دیدگاه